مقایسه بین تکنولوژی ردیاب خودرو و جی پی اس موبایل

18 مهر ، 1400
گروه تحقیقاتی وایزر

اگر صاحب یک کسب‌وکار تجاری باشید که فعالیت آن متکی بر خودروهای سازمانی است، چه تعداد این خودروها دو ناوگان باشد چه 200 ناوگان، قطعاً با اهمیت نظارت بر رانندگان و وسایل‌نقلیه آشنا هستید. ردیابی ناوگان در لحظه به مدیریت ناوگان این امکان را می‌دهد تا بر اساس اطلاعات دقیق و به روز، تصمیمات مدیریتی صحیح بگیرد و برای بهبود خدمات و رضایت مشتریان تلاش کند.

اگر تصمیم گرفته‌اید که نظارت دقیقی بر خودروهای سازمانی خود داشته باشید و یا می‌خواهید برای ایمنی بیشتر ماشین شخصی خود اقداماتی انجام دهید، احتمالاً در جست‌ و جوهایتان با دو تکنولوژی ردیاب جی پی اس خودرو و جی پی اس موبایل مواجه شده‌اید و تصور می‌کنید که برای ردیابی کافی است یک تلفن همراه هوشمند بخرید.

اگرچه در نگاه اول ممکن است این دو مفهوم نسبتاً شبیه به هم به نظر برسند و برخی تصور کنند که ردیاب خودرو همان جی پی اس موبایل است، اما واقعیت این است که این دو، ابزارهای متمایزی از یکدیگر هستند که بسیار متفاوت عمل می‌کنند. اگر دوست دارید که با تفاوت این دو تکنولوژی متفاوت آشنا شوید، با ما در وب سایت ردیاب وایزر در این مطلب همراه باشید تا به مقایسه بین تکنولوژی ردیاب خودرو و جی پی اس موبایل بپردازیم.

تکنولوژی ردیاب خودرو و جی پی اس موبایلتکنولوژی ردیاب خودرو و جی پی اس موبایل

جی پی اس (GPS) چیست؟

زمانی که می‌خواهیم به مقایسه دو تکنولوژی ردیاب جی پی اس خودرو و جی پی اس موبایل بپردازیم، واژه‌ای مشترک میان آن دو می‌یابیم که اساس کار این دو تکنولوژی را تشکیل می‌دهد. جی پی اس، سرواژه عبارت Global Positioning System یا سیستم موقعیت‌یابی جهانی، سامانه‌ای است که به کمک 24 ماهواره‌ی مستقر در مدار زمین، اطلاع دقیقی از موقعیت دستگاه جی پی اس مخابره می‌کند. این سامانه بدون نیاز به گیرنده‌های تلفن یا اینترنت عمل می‌کند. جی پی اس در گذشته کاربرد نظامی داشته و با اهداف نظامی به وجود آمده است؛ اما امروزه، از این سیستم به دو شیوه استفاده می‌شود:

  1. ردیابی (GPS Tracking)
  2. رهیابی (GPS Navigation)

این دو کاربرد جی پی اس تفاوت‌های اساس با هم دارند که در ادامه به جزئیات آن پی خواهیم برد.

دیگر مطالب مرتبط با این مقاله را در این بخش دنبال نمایید

کاربرد جی پی اس و اهمیت آن

چگونه از موبایل به عنوان ردیاب خودرو استفاده کنیم

سری جدید ردیاب وایزر با قابلیت های بی نظیر به بازار عرضه شد

تکنولوژی جی پی اس موبایل (رهیاب)

جی پی اس موبایل چیست؟

تصور کنید که در حال رفتن به یک مصاحبه شغلی هستید و در میانه‌ی راه متوجه می‌شوید که مسیر را اشتباه رفته‌اید و گم شده‌اید. اولین چیزی که به ذهنتان می‌رسد احتمالاً این خواهد بود که با آن شرکت کند تماس بگیرید و در مورد پیدا کردن مسیر راهنمایی بخواهید. اما اگر ندانید که کجا هستید چطور؟ آیا با یک تماس تلفنی به راحتی می‌توانید مسیر را پیدا کنید؟

حال فرض کنید که به کمک امکانات تلفن همراه هوشمند خود بخواهید مسیر را پیدا کنید و متوجه شوید که دقیقا کدام نقطه از شهر قرار دارید! تلفن‌های هوشمند دقیقاً این کار را انجام می‌دهند. این تلفن‌ها شامل گیرنده‌های سیستم موقعیت‌یابی جهانی (GPS) هستند و به کمک همین جی پی اس موبایل می توانند رهیابی یا مسیریابی را برای کاربر میسر سازند.

برای استفاده از این جی پی اس کافی است اپلیکیشن مناسبی مانند Google Map یا سایر اپلیکیشن‌های مسیریابی داشته باشید تا بتوانید با اتصال به جی پی اس، مسیر مناسب برای حرکت را بیابید. اپلیکیشن‌ها رهیابی موبایل معمولاً مجهز به راهنمای صوتی هستند و به کاربر این امکان را می‌دهند که بدون نگاه کردن به نقشه، به کمک راهنمای صوتی حرکت کند.

جی پی اس موبایل چیستجی پی اس موبایل چیست

نحوه‌ی کار تکنولوژی GPS موبایل

نحوه‌ی کار جی پی اس موبایل به این صورت است که کاربر به کمک اپلیکیشن تلفن همراه، مبدأ و مقصد خود را بر روی نقشه مشخص می‌کند. تلفن همراه به کمک جی پی اس به ماهواره‌های اطراف زمین متصل می‌شود و با اطلاعات دریافتی از این ماهواره‌ها، مسیر مناسب و کم‌ترافیک را به کاربر نشان می‌دهد و او را برای رسیدن به مقصد راهنمایی می‌کند.

اطلاعات در مورد ترافیک مسیر بستگی به تعداد ماشین‌هایی دارد که از راننده آن‌ها از جی پی اس موبایل خود استفاده می‌کند. هر چه تعداد جی پی اس‌های فعال در مسیر بیشتر باشد، اطلاعات دقیق‌تر خواهد بود. علاوه بر این، برای به‌روزرسانی، نیاز است تا اینترنت موبایل فعال باشد تا اطلاعات دریافتی از ماهواره‌ها بر روی اپلیکیشن تلفن همراه دقیق نشان داده شود. در صورتی که به اینترنت متصل نباشید، موقعیت شما در جایی نشان داده خواهد شد که آخرین بار اینترنت در آن متصل بوده است.

کاربرد جی پی اس موبایل

همانطور که اشاره کردیم، مهم‌ترین کاربرد جی پی اس موبایل کمک به یافتن مسیر برای کاربران است. از دیگر کاربردهای این تکنولوژی تلفن همراه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اعلام کوتاه‌ترین و خلوت‌ترین مسیر برای حرکت؛
  • اعلام هشدار در زمان حوادث جادّه ای؛
  • اعلام حضور پلیس راه؛
  • هشدار حداکثر سرعت مجاز؛
  • ارزیابی مدت زمان رسیدن به مقصد با توجه به شرایط جادّه‌ای؛
  • مسیریابی لحظه‌ای و امکان معرفی مسیر جایگزین در صورت اشتباه رفتن مسیر توسط راننده؛
  • نشان دادن نزدیک‌ترین مراکز خدماتی مانند بیمارستان‌ها، مساجد، رستوران‌ها، پمپ بنزین و ...؛
  • امکان اشتراک‌گذاری مکان فعلی.

کاربردهای جی پی اس موبایلکاربردهای جی پی اس موبایل

تکنولوژی ردیاب خودرو

ردیاب جی پی اس خودرو چیست؟

بر خلاف جی پی اس موبایل، ردیاب جی پی اس خودرو یک دستگاه و سخت افزار مجزا است که در ابعاد کوچکی طراحی شده است و در داخل خودرو قرار داده می‌شود تا موقعیت خودرو را به صورت لحظه‌ای نشان دهد. به بیان ساده، تکنولوژی ردیاب خودرو سیستمی است که با اتصال به ماهواره‌های GPS، امکان ردیابی و کنترل یک یا چند وسیله نقلیه را از طریق کامپیوتر، تلفن هوشمند، تبلت و اس ام اس در هر ساعت از شبانه‌روز فراهم می‌کند.

سیستم‌های ردیابی خودرو علاوه بر این که امکان ردیابی لحظه‌ای خود را فراهم می‌کنند و موقعیت ماشین را در هر لحظه نشان می‌دهند، می‌توانند گزارشی از سرعت خودرو، مسیرهای طی شده، محل توقف و زمان‌های توقف را نشان دهند و گزارش کاملی به صاحب خودرو یا مدیر ناوگان ارائه دهند.

نحوه‌ی کار تکنولوژی ردیاب GPS خودرو

سیستم ردیابی خودرو با استفاده از تکنولوژی جی پی اس، به ماهواره‌های اطراف زمین متصل می‌شود و سیگنال‌های ماهواره‌ای را دریافت می‌کند. این اطلاعات شامل موقعیت دقیق خودرو و سرعت حرکت است. اطلاعات دریافت شده از ماهواره از طریق سیم کارت به کاربر یا مدیر ناوگان مخابره می‌شود. ردیاب از 5 جزء اصلی سخت‌افزار (گیرنده‌‌ی امواج ماهواره‌ای)، نرم افزار (اپلیکیشن موبایل یا کامپیوتر)، سرور (جهت ذخیره‌ی اطلاعات دریافتی)، سیم‌کارت (برای ارتباط با کاربر)، جی پی اس و تلفن هوشمند تشکیل شده است.

برخلاف اپلیکیشن‌های رهیابی موبایل، ردیاب خودرو بدون نیاز به اینترنت و هر چند ثانیه یک ‌بار به‌روزرسانی می شود و اطلاعات را به صورت لحظه‌ای ارائه می‌دهد.

کاربرد ردیاب خودرو

مهمترین کاربرد ردیاب جی پی اس خودرو را می‌توان در ایمن‌سازی خودرو و جلوگیری از سرقت خلاصه کرد. اما اگر بخواهیم به مهمترین کاربردهای ردیاب خودرو اشاره کنیم، می‌توانیم موارد زیر را نام ببریم:

  • ردیابی لحظه‌‌ای خودرو و نشان دادن موقعیت خودرو؛
  • جلوگیری از سرقت و افزایش ایمنی خودرو؛
  • امکان خاموش کردن از راه دور خودرو؛
  • امکان تعیین محدوده‌ی سرعت و محدوده‌ی جغرافیایی مجاز و هشدار در صورت تخطی؛
  • گزارش‌دهی کامل از مسیر پیموده شده، سرعت حرکت، محل توقف و زمان توقف؛
  • هشداردهی در صورت روشن یا خاموش شدن موتور خودرو؛
  • هشداردهی در صورت ضربه به خودرو؛

کاربردهای ردیاب خودروکاربردهای ردیاب خودرو

مقایسه تکنولوژی جی پی اس موبایل و ردیاب خودرو

اکنون که با دو تکنولوژی جی پی اس موبایل و ردیاب خودرو کاملاً آشنا شدیم، به سراغ مقایسه‌ی این دو تکنولوژی می‌پردازیم:

تداوم در ردیابی

فناوری اساساً متفاوتی که برای اپلیکیشن‌های موقعیت‌یابی موبایل و دستگاه‌های ردیابGPS  خودرو استفاده شده (به ترتیب دکل‌های مخابراتی و ماهواره‌هایGPS ) ، می تواند نقش مهمی در میزان قابل اطمینان بودن ردیابی این دو تکنولوژی داشته باشد. از آنجایی که تلفن‌های همراه برای تعیین موقعیت مکانی خود به دکل‌های مخابراتی متکی است، اگر در نقطه‌ی کوری قرار داشته باشید که پوشش مخابراتی در آن ضعیف است، نمی‌توانید از اپلیکشن‌های موقعیت‌یابی موبایل استفاده کنید. این در حالی است که اساس کار ردیاب ماشین با ماهواره است و در هر نقطه از زمین می‌توانید موقعیت خودرو را مشاهده کنید.

دستگاه‌های ردیاب خودرو برای موقعیت‌یابی از ماهواره های GPS استفاده می‌کنند. این تکنولوژی امکان ردیابی دقیق‌تر را فراهم می‌کند، حتی زمانی که وسیله نقلیه خارج از محدوده آنتن‌دهی مخابراتی باشد. دستگاه‌های ردیاب خودرو قابلیت ذخیره کردن اطلاعات را دارند و حتی در صورت عدم آنتن‌دهی سیم‌کارت برای ارسال اطلاعات، ردیابی ادامه دارد و به محض وصل شدن دوباره‌ی آنتن، تمامی اطلاعات ارسال می‌شود.

عمر باتری

یکی دیگر از تفاوت‌های موبایل و ردیاب در عمر باتری آن‌ها است. تلفن‌های همراه به گونه‌ای طراحی نشده‌اند که به طور مداوم موقعیت‌یابی کنند؛ اپلیکیشن‌های رهیابی و موقعیت‌یابی باعث می‌شوند که باتری موبایل خیلی سریع‌تر تخلیه شود. به همین دلیل اصلاً نمی‌توانید موبایل را وسیله‌ای مناسب برای ردیابی تلقی کنید.

اما دستگاه ردیاب جی پی اس خودرو برای استفاده مداوم طراحی و ساخته شده است. برخی ردیاب‌ها حتی به سیستم برق ماشین متصل می‌شوند و این اطمینان را به وجود می‌آورند که باتری آن‌ها هرگز در میانه‌ی راه ردیابی تمام نخواهد شد.

عدم امکان دستکاری ردیاب خودرو

ردیاب خودرو در محلی نصب می‌شود که در دید هیچ‌کس قرار ندارد و تنها صاحب خودرو از وجود آن مطلع است. کارکنان شرکت‌های حمل‌ونقل نیز امکان دستکاری ردیاب خودرو را ندارند زیرا در صورت هرگونه دستکاری، هشداری به مدیر ناوگان ارسال می‌شود. اما جی پی اس موبایل این قابلیت را ندارد و به محض قطع شدن اینترنت و قرار گرفتن در نقطه کوری که اینترنت در آن وجود ندارد، دیگر اطلاعاتی دریافت نخواهد شد. به همین دلیل نمی‌توان آن را ابزاری برای ردیابی در نظر گرفت. تنها استفاده جی پی اس موبایل، کمک به رهیابی و مسیریابی است.

پشتیبانی مشتری

یک ردیاب خودروی خوب و حرفه‌ای همیشه دارای یک تیم پشتیبانی قوی است که در صورت هر گونه مشکل، مدیر ناوگان یا صاحب خودرو می‌تواند با آن‌ها تماس بگیرد. این در حالی است که برنامه‌های رهیابی موبایل فاقد پشتیبان اختصاصی هستند.

مقایسه تکنولوژی ردیاب خودرو و جی پی اس موبایلمقایسه تکنولوژی ردیاب خودرو و جی پی اس موبایل

جدول مقایسه‌ی جی پی اس موبایل و ردیاب خودرو

جی پی اس موبایل ردیاب جی پی اس خودرو
فاقد کاربرد امنیتی و ضدسرقت مناسب برای جلوگیری از سرقت
نیاز به اینترنت برای به‌روزرسانی اطلاعات دریافتی از جی پی اس دریافت لحظه‌ای اطلاعات از جی پی اس و ارسال آن به کاربر در زمان آنتن‌دهی
عدم نیاز به مخفی‌سازی نیاز به نصب در محل مخفی
نامناسب برای ردیابی ردیابی دقیق و لحظه‌ای
عدم توانایی در ذخیره‌ی اطلاعات ذخیره‌ی اطلاعات و گزارش‌دهی کامل
عدم امکان کنترل از راه دور امکان کنترل از راه دور

کلام آخر

اگر در مورد تکنولوژی ردیاب خودرو و جی پی اس موبایل مطالبی را شنیده‌اید و تصور می‌کردید که این دو تکنولوژی یکسان است و می‌توان آن‌ها را بجای یکدیگر استفاده کرد، در این مطلب به طور کامل به مقایسه‌ی این دو تکنولوژی پرداختیم و دریافتیم که اساس کار این دو فناوری با هم متفاوت است.

اگر به دنبال مسیریابی و رهیابی هستید، استفاده از یک اپلیکیشن رهیابی تلفن همراه را به شما توصیه می‌کنیم؛ اما اگر تصمیم به ردیابی و جلوگیری از سرقت خودروی خود دارید، خرید ردیاب خوب و حرفه‌ای را پیشنهاد می‌کنیم.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
raychat
6LfYIyAaAAAAAGKas2CtyAh2o8zQXe5xPqZFEPwE