در این مقاله می خواهیم اطلاعات بیشتری درباره ی سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS) به شما خوانندگان گرامی ارائه دهیم. این اطلاعات شامل عملکرد سیستم GPS، ساختار آن و نحوه ی اندازه گیری اجسام و افراد روی کره ی زمین است.
GPS سیستم تعیین موقعیت جهانی است. یعنی این سیستم درطی فرایندی خاص، موقعیت یک جسم در حال حرکت یا ساکن را در هر جای کره ی زمین ثبت می نماید. این موقعیت می تواند شامل دو مقدار موقعیت دقیق آن جسم و زمان دقیق آن باشد. پس هنگامی که صحبت از GPS می شود انتظار داریم دو موقعیت زیر را ببینیم:
تا اینجا متوجه شدیم که سیستم موقعیت یاب جهانی GPS (ردیاب جی پی اس خودرو) طی یک عملیات پیچیده ای می تواند اطلاعات مکانی و زمانی به ما ارائه دهد. اکنون نحوه ی عملکرد این سیستم را توضیح می دهیم.
سیستم موقعیت یاب جهانی یا همان GPS از 3 بخش تشکیل شده است. بخش فضایی، بخش کنترل و بخش کاربر
هر یک از این بخش ها چه وظیفه ای در GPS دارند:
نکته ی جالب آن که سیگنال های ارسال شده توسط ماهواره ها در مدت زمان بسیار کم یعنی تقریباً 67 میلی ثانیه به گیرنده های روی زمین می رسند.
به طور کلی سیستم موقعیت یاب GPS شامل 32 ماهواره است که اطراف زمین در گردش هستند و با این ماهواره ها می توان سرعت و مسیر حرکت را بدست آورد. برای استفاده از این ماهواره ها، گیرنده های GPS ساخته شده اند که توسط شرکت ها (نقشه برداری، ناوبری، مانیتورینگ، ترافیک و حرکت وسایل نقلیه و غیره) و افراد خاص (پرواز با بالن، اسکی، مراقبت از سالمندان و کودکان و غیره) به کار گرفته می شوند.
GPS یا همان سیستم تعیین موقعیت جهانی زمان و فاصله، توسط سازمان دفاع آمریکا (DOD) گسترش یافت و اکنون شهروندان عادی و شرکت های خصوصی هم می توانند از آن جهت بهبود عملکرد و محافظت اموال خود استفاده نمایند.
اولین ماهواره ی GPS در 32 فوریه 1978 در مدار قرار گرفت و در حال حاضر در فاصله ی 20180 کیلومتری کره ی زمین قرار دارد. 32 ماهواره دیگر اکنون در 6 مدار اطراف زمین قرار دارند و به دور کره ی زمین می چرخند. در هر لحظه حداقل 4 ماهواره با هر نقطه از زمین ارتباط دارد و هر یک از این ماهواره ها در طول 12 ساعت یک دور به دور زمین می چرخد. جالب است که بدانید از بین 32 ماهواره 1 ماهواره به دلیل گردش زمین بعد از تقریبا 24 ساعت می تواند به دور مدار خود بطور کامل بچرخد. الگوی پراکنندگی و ارتفاع بالای این ماهواره ها به طوری است که می توان کاملاً اطمینان داشت که در هر لحظه 4 ماهواره به طور هم زمان قابل رویت باشند.
همانطور که گفته شد در ابتدا از سیستم GPS تنها در مسائل نظامی استفاده می گردید اما به مرور زمان و با پیشرفت سیستم GPS تصمیم گرفته شد که از آن برای تعیین موقعیت سرعت و زمان وسایل ایستا و در حال حرکت همه ی کاربران استفاده شود. این سیستم تا جایی پیشرفت کرد که از آن برای تعیین موقعیت سه بعدی با درجه دقت بالا و مستقل از شرایط آب و هوایی استفاده می گردد.
به طور خلاصه مزایای استفاده از GPS شامل موارد زیر است:
این 32 ماهواره در 6 مدار دور زمین با زاویه ی میل مداری 55 درجه هر 12 ساعت به دور زمین می چرخند. هر یک از این ماهواره ها 4 ساعت اتمی دارند که این ساعت ها خطای اشتباهی خیلی ضعیفی دارند و به عبارتی در هر 30000 تا 1000000 سال حداکثر 1 ثانیه اشتباه می کنند. بنابراین این ساعت های اتمی ابزار بسیار دقیق تا به امروز هستند. ماهواره ها می توانند با این ساعت های اتمی، اطلاعات و سیگنال های خود را با فرکانس یکسان به زمین ارسال کنند. موقعیت مورد نظر نقطه ای است که سطح هر 3 کره همدیگر را قطع کنند.
32 ماهواره ی GPS اطراف زمین طوری قرار گرفته اند که در هر نقطه ای از زمین 4 ماهواره وجود دارد و با وجود خطاهای احتمالی زمان گیرنده، موقعیت یک نقطه می تواند با دقتی معادل 5 تا 10 متر تعیین گردد. این بدین معنی است که اگر با دستگاه GPS در جستجوی خودروی مسروقه باشید می توانید تا فاصله ی 5 تا 10 متری آن ردیابی کنید که این امکان در چنین شرایطی بسیار ارزشمند برای صاحب خودرو است.
جهت بهره مندی از دستگاه های ردیاب وایزر، بهترین ریاب های ماهواره ای موجود در بازار، به همراه اپلیکیشن ردیابی خودرو، می توانید با همکاران ما در شرکت وایزر تماس حاصل کرده و یا به وبسایت ما مراجعه نمایید.